Å være profesjonell i sport er krevende, både fysisk og mentalt, og det krever både 100 % forpliktelse fra den blivende stjernen og de nærmeste. Ingen kommer seg til toppen på egen hånd, det ser man klart og tydelig på dagens topputøvere. Det første man bør være klar over, er at det er en stor fordel å begynne tidlig, uansett hvilken sport det er snakk om.

Få mest mulig enklest mulig – begynn tidlig

Begynner man tidlig har man gode forutsetninger for å nå helt til topps, som jo er målet til en profesjonell atlet. Tenk bare på forskjellen på en ballspiller eller en turner som begynner som fireåring, kontra en som begynner som trettenåring eller voksen, for eksempel. Både koordinasjon, kondisjon, styrke og balanse, blant andre viktige faktorer, vil ha et bedre grunnlag for å være en naturlig del av idrettsutøvelsen, og dette kommer rett og slett «gratis», som en følge av mange timer med øving på sitt foretrukne tidsfordriv.

Og for å se på hjemmebane kan vi nevne Ole Einar Bjørndalen, Norges ubestridte skytterkonge, som i desember ble kåret til nummer 77 over verdens 100 beste idrettsutøvere noensinne på den danske avisen Ekstrabladets kåring – og som i Sotsji-OL ble kåret til tidenes olympier! Ikke uventet var denne kongen av skyttere en storfavoritt hos bettingsider foran Sotsji-OL – og han levde så klart opp til forventningene med sin gullmedalje.

Ikke bare trening som trengs for å bli god

Det skal dog understrekes at mer enn trening skal til for å bli en av de beste. Man bør også ha et talent, en sterk vilje, samt en evne til å takle høyt press og nederlag uten å miste motivasjonen – altså er det viktig at psyken også er velfundert og i stadig fokus. Som en del av et team er det også viktig å ha gode sosiale kunnskaper og evner, samt at man må være strukturert og ha evnen til å planlegge sin egen trening. Alle store idrettsutøvere vet dette, og for deg som aspirerer til å bli en stor idrettsstjerne er det bare én ting å si: Lytt til råd fra de som har gått stien før deg.